Missä Nokia menee?

Nokia N9 älypuhelin
Nokia N9

Nokian kurssi ja brändin arvo on laskenut alaspäin pitkin vuotta. Uusia mullistavia tuotteita on odottettu kieli pitkällä, niin kuin niitä alati luvattuja päivityksiä, jotka tuntuvat myöhästyvän yhä uudestaan ja uudestaan. Eräs odotus saatiin päätökseen, kun Nokia esitteli muutama päivä sitten kauan odotetun N9 puhelimensa. Windows Phone 7:n kelkkaan hypännyt Nokia toi N9 julkisuuteen ensimmäisen ja kenties viimeisen Meego-puhelimensa.

Tosiasiassahan N9 ei ole varsinainen Meego-puhelin, vaan siinä hyrrää Nokian oma Harmattan käyttöjärjestelmä, joka kylläkin pohjautuu Meegoon. Ensimmäisten videoiden perusteella Harmattanin käyttöliittymä näyttää jo huomattavasti nykyaikaisemmalta verrattuna Symbian-alustaan, mutta puhelimen tekniset ominaisuudet eivät aivan täyttäneet niille asetettuja odotuksia. Kuten varmasti useaan kertaan on todettu, tulee N9 markkinoille selvästi liian myöhään, etenkin kun sitä huhuiltiin saapuvaksi jo kevättalvella. Puhelin on ehdottomasti mielekiintoinen ja tyylikäs, mutta nähtäväksi jää moniko haluaa tarttua käyttöjärjestelmään, jonka tulevaisuudesta ei ole mitään tietoa.

Luvattua ja tulevaa

Tulevien WP7-puhelinten lisäksi moni kaipailee Symbian^3-puhelimille tulevaa pävitystä, joka on nimetty Symbian Annaksi. Symbian Anna tuo viimein ne kaivatut ominaisuudet, joita lupailtiin tulevaksi jo tämän vuoden alkupuolella. Tärkeimmät ominaisuudet ovat uusi nopeampi nettiselain, pystytilassa toimiva qwerty-tekstinsyöttö ja Ovi Karttojen uusin versio. Lisäksi ulkoasua on muokattu uusilla tyylikkäämmilla kuvakkeilla. Vaikka Nokia aloitti äskettäin uusien X7- ja E6-puhelinmallien toimitukset, joissa on uusi Symbian Anna-versio, pitää päivitystä aiemmin julkaistuille Symbian^3-puhelimille odottaa vielä syksyyn asti. Myös tämä tuntuu käsittämättömältä hidastelulta.

Eniten Nokialta odotetetaan kuitenkin tulevia Windows Phone 7-puhelimia, joiden olisi tarkoitus nostaa Nokia jälleen markkinoiden terävimpään älypuhelinkärkeen. Ensimmäisiä konseptikuvia nähtiin jo keväällä, mutta nyt internetiin on vuotanut Nokian oma video, jossa toimitusjohtaja Stephen Elop esittelee muille Nokialaisille yhtiön omaa WP7-puhelinta. Puhelin tunnetaan tällä hetkellä koodinimellä Sea Ray, ja se näyttää ulkoisesti lähes N9-puhelimen kopiolta. Puhelimessä pyörii kuitenkin Microsoftin WP7 Mango-käyttöjärjestelmä, ja siinä on N9:n tapaan kahdeksan megapikselin kamera Carl Zeiss -optiikalla. Videolla Jukka Kiiskinen esittelee puhelinta tarkasti, mutta muita teknisiä tietoja ei kerrota. Myyntiin tullessaan puhelimesta on tarkoitus löytyä myös Nokian tärkeimmät omat sovellukset, kuten ilmainen navigointi. Stephen Elop paljastaa käyttäneensä myös muita Nokian tulevia WP7-laitteita, joten voinemme olettaa, että tämän vuoden puolella saatetaan julkaista useampikin eri WP7-puhelin.

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
Tällä testataan oletko ihminen vai spämmibotti.
2 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.