Esittelyssä Microsoft Flight

Flight-logo

Vuoden 2009 alkupuoliskolla lentosimulaattoriharrastajat haukkoivat henkeään, kun Microsoft ilmoitti ACES Game Studio -yksikkönsä lakkauttamisesta. Tämä tarkoitti nimittäin samalla loppua yli 25-vuotiaalle Microsoft Flight Simulator -sarjalle, jonka kehityksestä ACES oli vastuussa. Näin ollen vuonna 2006 julkaistu Flight Simulator X näytti jäävän MS:n viimeiseksi lentopeliksi, kunnes Microsoft vuoden 2010 syksyllä ilmoitti kehittävänsä seuraavaa lentosimulaattoria, Microsoft Flightia. Se ei kuitenkaan tulisi jatkamaan perinteikästä simulaattorisarjaa, vaan kyseessä olisi uudenlainen peli. Odotetusti simulaattoriharrastajat eivät ilahtuneet myöskään tästä, vaan siitä uskottiin tulevan keskinkertainen arcade-liihoittelu, josta varsinainen realismi olisi kaukana. Nyt Microsoftin työpanos on kantanut hedelmää, ja Flight julkaistiin suurelle yleisölle karkauspäivänä 29.2. Peliä jaellaan täysin uudella systeemillä, jossa lentämisen voi aloittaa lataamalla pelin alkuosan ilmaiseksi Flightin nettisivuilta. Varsinainen tulonkeruu tapahtuu myymällä peliin erilaisia laajennuspaketteja, sillä ilmaisversiossa on katettuna vain yksi Havaijin saari ja pari lentokonetta. Latasimme pelin ilmaisversion, ja näin viikon tuntuman jälkeen jaamme mielipiteemme pelin luonteesta.

Kuva 1

Flight on tietysti varustettu Games for Windows Live -ominaisuuksilla, ja heti ensiksi onkin luvassa tilin syöttäminen peliin. Pelaaminen onnistuu ilman online-tiliäkin, mutta silloin käytöstä jää pois joitakin ominaisuuksia kuten verkkolentäminen. Flightissa on valittavissa useita eri aktiviteettejä kuten tutoriaaleja, tehtäviä tai aerogeokätköjen etsimistä. Free flight -tilassa voi lennellä vapaammin tai ottaa vastaan lyhyen työkeikan, jossa yleensä kuljetetaan joko ihmisiä tai tavaroita paikasta toiseen. Live-tilin omistajat voivat liittyä jo aiemmin mainittuun verkkomoninpeliin, jossa voi lennellä vaikka kaverinsa kanssa.

Itse lentäminen on Flightissa tehty hyvin helpoksi. Ohjaamiseen tarvitaan vain hiiri ja näppäimistö, mutta tuki löytyy myös lentokäyttöön tarkoitetuille ohjaimille. Hiirellä lentäminen osoittautui yllättävän mukavaksi ja vaivattomaksi tavaksi ohjata konetta, mutta tosiharrastaja kaipaa lisää realismia. Kokeilimme lentämistä myös joystickillä, mutta Fligtin säätömahdollisuudet osoittautuivat niin rajallisiksi, ettemme saaneet sitä toimimaan kovinkaan hyvin. Pelistä on hankala arvioida lentomallinnuksen realistisuutta, mutta ainakin fysiikan perussäännöt pitivät kutinsa.

Kuva 2

Yksi pelien kiinnostavimmista osa-alueista on niiden grafiikka, ja vedimmekin Flightin asetukset äärelliseen maksimiinsa nähdäksemme pelin kaikessa loistossaan. Tietokone jossa Flightia testattiin sisälsi sen verran raskasta rautaa, ettei peli pätkinyt edes maksimiasetuksillaan, vaan ruudunpäivitys pyöri tasaisesti 40 ja 60 välillä. (FPS on kaiketi lukittu 60:een) Verraten Microsoftin edelliseen lentosimulaattorin, grafiikka näyttää kehittyneen parempaan suuntaan. Etenkin valoon ja varjoihin on tullut kaivattua parannusta, ja myös maisemallisesti Flight näyttää paikoin kehittyneen hyvin. Kun huomioi sen, että edellisissä versioissa oli mallinnettuna koko maailma, Flightilta voisi odottaa vieläkin suurempaa parannusta yksityiskohtiin, mutta täytynee ajatella myös pelin sulavuutta.

Kuva 3

No mutta onko Flight simulaattori vai peli? Vastaus kallistuu vakavasti jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Flightissa lentäminen on selvästi yksinkertaistettua, eikä mukana ole (ainakaan tässä vaiheessa) lainkaan lennonjohtoa. Myös pelialue on huomattavan pieni, eikä tätä puutetta korjaa myöskään Microsoftin tuottamat lisäosat, jotka sijoittautuvat hajanaisesti sinne tänne. Moni kaipaisi peliin myös suurempia lentokoneita, joita tulevaisuus kenties tuo tullessaan. Vanhojen simulaattorien maailmaan kuului vahvasti niin yhteisöllisesti tuotetut ilmaiset kuin lukuisten yritysten tekemät maksulliset lisäosat, joilla simulaattoriin sai huomattavaa realistisuuden tuntua. Flightille ei kuitenkaan ole olemassa julkista SDK:ta, joten näillä näkyminen on tyytyminen Microsoftin myymiin lisäpalikoihin. Flight ei missään nimessä ole huono peli, ja se soveltuu hyvin yksikertaisempaa lentokokemusta hankkiville virtuaalipiloteille, jotka eivät ole niin tarkkoja jokaisen nappulan olemassaolosta. Varsinaiset simulaattoriharrastajat joutuvat toistaiseksi tyytymään Microsoft Flight Simulator X:ään, kunnes seuraava vakavissaan otettava kilpailija astuu näyttämölle. Fligtin kokeileminen ei kuitenkaan maksa mitään, ja kiinnostuneet voivat kurkata peliin myös alla olevan videon ja kuvagallerian avulla.


MediaBitin lyhyt video eräästä Flightin tehtävästä

Microsoftin julkaisema traileri

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
Tällä testataan oletko ihminen vai spämmibotti.
4 + 9 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.