Ilmaista 3D-grafiikkaa Blenderillä

Blenderin logo

Blender on hyvin mielenkiintoinen ja monimutkainen avoimen lähdekoodin ohjelmisto. Se on kehitetty kolmiulotteisen grafiikan mallinnukseen ja animointiin. Pienellä harjoituksella sen avulla on mahdollista luoda todella näyttäviä malleja, kuvia, animaatioita tai pelejä. Myös monimutkaisempi videoeditointi on mahdollista. Tunnettuja Blenderillä tehtyjä lyhytelokuvia ovat mm. Big Buck Bunny ja Sintel.

Ohjelman kehitys on nopeaa ja uusimmasta 2.61 versiosta löytyy kaikenlaista uutta myös vanhoille Blenderin käyttäjille. Tuore versio tarjoaa muun muassa matchmoving-ominaisuuksia (kameran liikeradan selvittäminen ja 3d-grafiikan liittäminen videokuvaan) sekä uuden cycles- nimellä kulkevan renderöintimoottorin, joka tukee myös GPU-renderöintiä.

Blenderin käyttöliitymä

Aloittelevalle käyttäjälle Blender tuntuu aluksi todella sekavalta ja käyttölogiikkaa on vaikea ymmärtää. Blenderin käyttäjille löytyy kuitenkin paljon opetusvideoita ja muita oppaita, joilla pääsee helposti alkuun. Mediabitin toimitus opetteli myös käyttämään ohjelmaa jonkin verran, ja parhaita paloja voi ihailla uudessa galleriassa.

Blenderillä tehty kuva

Omaan käyttötarkoitukseensa Blender on loistava työkalu. Se sisältää lukemattoman määrän ominaisuuksia ja lisäosia, joilla saadaan aikaan todella näyttävää jälkeä. Blenderin käyttöön käy mikä tahansa tietokone, oli se sitten Linux, Windows tai Mac, mutta monimutkaisimpien ympäristöjen animointi voi olla vaikeaa ja hidasta heikoimmilla koneilla.

Blenderin voi ladata osoitteesta www.blender.org. Alkuun pääsyä helpottavia hyviä opassivustoja ovat blenderin oman sivuston lisäksi videosivustot Blenderguru, Blender Cookie ja cg-tutorials sekä nettikirja.


MediaBitin lyhyt esimerkki Blenderin simulaatio- ja fysiikkaominaisuuksista

Tagit: 

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
Tällä testataan oletko ihminen vai spämmibotti.
7 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.