Testissä Windows 8 Consumer Preview
Microsoft kehittää kovaa vauhtia uutta versiota Windows-käyttöjärjestelmästään. Uuden version, Windows kahdeksaisen, on tarkoitus korvata vuonna 2009 julkaistu Windows 7. Käyttöjärjestelmän lopulliseksi julkaisuajankohdaksi on arvioitu tämän vuoden lokakuuta. Mediabitti otti testiinsä uusimman esiversion.
Windows 8 tuo mukanaan huomattavia uudistuksia tietokoneen käyttöliittymään. Uutta käyttöliittymää kutsutaan nimellä Metro UI. Metron on sanottu olevan suurin mullistus tietokoneen käytössä sitten käynnistä-painikkeen. Pikakuvakkeiden sijaan Metron aloitusnäyttö koostuu mahdollisimman yksinkertaisista tiilistä tai palikoista. Metroa varten uuteen Windowsiin on kehitetty jopa uusi sovellusformaatti, Windows Runtime, jonka avulla uudelle Windowsille on tarkoitus tehdä Metro-käyttöliittymän kanssa yhteensopivia sovelluksia. Metron lisäksi käyttöjärjestelmä sisältää paljon pienempiä uudistuksia esimerkiksi käynnistykseen, pilvipalveluintegraatioon ja järjestelmän hallintaan liittyen.
Järjestelmä ja Metro UI
Uuden Windowsin ulkonäköä on muutettu rajulla kädellä. Perinteinen työpöytä on siirretty erillisen sovelluksen asemaan ja päähuomion saa tiilistä koostuva, kosketusnäytöllisille tietokoneille ja tableteille optimoitu Metro-käyttöliittymä. Käyttöliittymän ulkoasu ja toiminnot ovat yksinkertaisia ja pelkistettyjä, ja se tuokin mieleen enemmän älypuhelimen, kuin täysiverisen tietokoneen käyttöjärjestelmän. Lähes kaikki Windowsin mukana tulevat sovellukset on rakennettu uuden sovellusformaatin mukaisiksi joten nekin noudattavat uutta, yksinkertaisempaa linjaa. Myös sisäänkirjautumisruutua on muokattu enemmän kämmenlaitetta muistuttavaksi, Ctrl-Alt-Del -näppäinkomennon sijaan sisäänkirjautuminen aloitetaan Windows Phone 7:n tavoin vetämällä aloitusruudun kuva ylöspäin pois tieltä. Käyttöjärjestelmä tarjoaa mahdollisuuden kirjautua sisään Windows-Live -tunnuksilla ja käyttää käyttöjärjestelmään tiukasti integroituja pilvipalveluita kuten Skydrive-tallennustilaa ja Microsoftin omaa ”Windows Store” -sovelluskauppaa.
Mielenkiintoisena uutuutena käyttöjärjestelmästä löytyy mahdollisuus kirjautua sisään salasanan sijaan piirtämällä kuvaan erilaisia ennalta määrättyjä kuvioita. Systeemin luulisi helpottavan sisäänkirjautumista tablet-laitteilla.
Microsoftin mukaan perinteinen työpöytä toiminnallisuuksineen on mukana käyttöjärjestelmässä. Vanhojen Windows 7:lla toimivien sovellusten ajaminen onnistuu ainoastaan tämän työpöydän avulla. Työpöydän toiminnallisuutta on rajoitettu huomattavasti, Metro-valikkoja pomppii esiin tämän tästä ja käynnistä-valikko on korvattu hot-corner tyyppisellä ratkaisulla joka vie Metron aloitusnäyttöön. Kaiken kaikkiaan työpöytä tuntuu rampautetulta eikä se istu millään tavalla käyttöjärjestelmän muuhun ulkoasuun.
Myös perinteisen työpöydän ja sovellusten puolella on tapahtunut pieniä muutoksia. Ohjelmaikkunoiden kulmat ovat vaihtuneet teräviksi mukailemaan Metro UI:n tiilien ulkoasua. Tehtävienhallinta on uudistettu täysin, resurssienhallintaan on tuotu joistakin aiemmista Microsoftin ohjelmistoista tuttu Ribbon-valintanauha. Myös kopiointi-ikkunoihin on tuotu lisää informaatiota ja Windowsin tukea useammalle näytölle on parannettu. Kaivattu uudistus mahdollistaa mm. eri taustakuvan asettamisen jokaiselle näytölle ja myös tehtäväpalkki näkyy nyt joka ruudussa. Mobiililaitteita varten on kiinnitetty huomiota myös näytön kääntymiseen, ja etenkin Metro UI muuntuu hyvin kaiken kokoisille näytöille. Niin ikään mobiilituen myötä Windowsiin on rakennettu tuki yhä useammalle matkapuhelimista tutuille sensoreille.
Windowsin tyypillisenä ongelmana on pidetty sen hidastumista ajan myötä, kun käyttöjärjestelmään kertyy ylimääräisiä turhakkeita. Windows 8 pyrkii korjaamaan ongelman tarjoamalla uudet refresh- ja reset-järjestelmänpalautusmahdollisuudet. Näistä hohdokkaampi on refresh, joka säilyttää käyttäjän tiedostot, metro-sovellukset (ei siis työpöytäsovelluksia) ja asetukset, mutta silti käytännössä asentaa Windowsin uudelleen jolloin saadaan "puhtaampi" Windows. Refresh myös tallentaa näppärän listan poistetuista sovelluksista työpöydälle, joten harvemminkin käytetyt sovellukset eivät pääse unohtumaan. Reset-toiminto sen sijaan poistaa käyttäjän kaiken informaation ja asentaa Windowsin kätevästi kokonaan uudelleen. Asetukset löytyvät metro-ohjauspaneelista tai boottaamalla kone Windows Recovery Environment-tilaan.
Uusiin ominaisuuksiin voitaneen laskea myös lukuisat Metro UI:ta seuranneet uudet sovellukset, joista osa tosin pyrkii kilpailemaan työpöytäversioidensa kanssa. Näitä ovat muun muassa Photos, Videos, Music ja People -sovellukset. Täyden hyödyn Windows 8:n uusista sovelluksista ja ominaisuuksista saa käyttämllä kirjautumiseen Microsoft-tiliä. Monilta tämä löytyy jo Windows Live-tilin muodossa ja mikäli on valmis siirtymään Microsoftin pilvipalveluihin, Metro UI alkaa näyttää ihan järkevältä ratkaisulta.
Uuden Windowsin luvataan toimivan kaikilla koneilla joissa edellinen versio toimii. Vähimmäisvaatimukset laitteistolla eivät ole kovat. 32-bittisen käyttöjärjestelmän ajamiseen riittää yhden gigahertsin keskussuoritin, 1 GB RAM-muistia ja DirectX-yhteensopiva näytönohjain. Uusimmat älypuhelimetkin täyttävät helposti nämä vaatimukset ja Windows 8:sta onkin kehitetty mobiililaitteissa yleisillä ARM-prosessoreilla toimiva versio. On jopa huhuttu pöytäkoneiden ja älypuhelimien käyttöjärjestelmän yhtenäistämisestä. Kiintolevyltä uusi Windows vie tilaa 16-20 gigatavua.
Windows 8 Consumer Preview jättää itsestään sekavan mielikuvan. Metro-käyttöliittymä on selkeästi suunniteltu pienille läppäreille ja taulutietokoneille. Käyttöjärjestelmä on kokenut suuria parannuksia pilvipalveluintegraatiossa ja nopeudessa, mutta se ei tunnu tarjoavan mitään tehokasta pöytätietokonetta käyttävälle tehokäyttäjälle. Perusasiat löytyvät uudessa käyttöjärjestelmässä helpommin, mutta monimutkaisemmat säädöt on vastapainoksi piilotettu entistäkin syvemmälle. Testasimme käyttöjärjestelmää virtuaalikoneen lisäksi heikkotehoisessa miniläppärissä ja tavallisessa hieman vanhemmassa pöytäkoneessa. Vaikka pöytäkoneessa tehokäytössä järjestelmä ei vakuutakaan, se toimi yllättän sulavasti pienellä näytöllä varustetussa miniläppärissä eikä vanhaan ja raskaampaan seiskaan haluaisi palata.
Vaikka Windows 8 jakaa mielipiteitä, itse kuluttajaesiversio toimi lähes moitteettomasti ja vakaasti. Vaikka kaikki ominaisuudet ja palvelut eivät olekaan vielä valmiita, on beta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Beta on myös helppo virtualisoida nykyisen käyttöjärjestelmänsä sisälle ilmaisella VirtualBox-ohjelmalla, jolloin ei tarvitse sekoittaa nykyisia koneita nopeaa kokeilua varten. Kiinnostuneiden kannattaa katsastaa myös MediaBitin kuvagalleria, josta löytyy reippaasti lisää kuvakaappauksia joita vilkuilla.
Lähettänyt käyttäjä HJ
Lisää uusi kommentti