Windows 8 Release Preview

Microsoft julkaisi vastikään Release Preview -version tulevasta Windows 8 käyttöjärjestelmästään. Sen on tarkoitus olla viimeinen kuluttajille tuotava esiversio ennen valmiin Windowsin julkaisua. Release Preview:n voi ladata täältä. Ladattavissa on sekä uudenlainen päivitysohjelma että perinteinen ISO-levykuva. Sivuilta täytyy muistaa hakea myös tuoteavain asennusta varten. ISO-tiedoston saa kätevästi muutettua usb-tikulta asentamista varten Microsoftin omalla Windows 7 USB/DVD download -apuohjelmalla. Apuohjelmalla onnistuu myös asennus-DVD:n polttaminen, ja nimestä huolimatta se toimii myös uuden Windowsin kanssa. Nopeaa testausta varten Windows kannattaa asentaa virtuaalikoneena nykyisen käyttöjärjestelmän sisälle.

Lukitusruutu

MediaBitissä asensimme uutukaisen sekä virtuaalikoneena VirtualBoxin avulla että usb-tikulta vanhaan pöytäkoneeseen. Asennus hoitui helposti aikaisempien versioiden tapaan ilman suurempia uudistuksia. Päivitysapuohjelmaa emme testanneet, vaan kumpikin asennus tehtiin kokonaan alusta levykuvan avulla.

Työpöytä

Nopeasti katseltuna ulkoasu on kokenut vähemmän muutoksia kuin mitä viime esiversiossa jälkeen. Perinteisen työpöydän ohjelma-ikkunoihin on kuitenkin tehty monia pelkistyksiä grafiikan suhteen, ja nyt myös se alkaa muistuttaa yhä enemmässä määrin Windows Phone -käyttöjärjestelmää. Microsoft aikoi luopua ikkunoiden läpinäkyvyydestä, mutta tässä versiossa muutosta ei ole vielä toteutettu.

Jaettu työpöytä

Tämäkin esiversio on hyvin nopea niin käynnistyksessä kuin työkäytössä, mutta tällä kertaa mukaan ilmaantui myös pahempia ongelmia. Ainakin VirtualBoxissa uusi Internet Explorer tuntui olevan erittäin epävakaata tavaraa. Se kaatui joko IE:tä avattaessa tai ikkunan kokoa muutettaessa. Kaatumisongelmia ilmeni myös metro-sovellusten puolella luvattoman usein ja lisäksi pääsimme tutustumaan uuteen Blue Screen of Deathiin. Aikaisemmissa versioissa ohjelmat eivät kaatuneet käytännössä ollenkaan, joten tällainen takapakki tuntuu hyvin kummalliselta, eikä ongelmilta vältytty edes tehokkaassa pöytäkoneessa.

Metro UI:n aloitusnäkymä

Metro-käyttöliittymän puolelle on tullut muutamia uusia sovelluksia kuten Matkailu-, Uutiset- ja Urheilusovellus. Microsoft Storessa metro-sovellusten valikoima näyttää olevan yhtä heikko kuin aikaisemminkin. Suurempia näkyviä muutoksia ei ole sen enempää, mutta Micorosoft kehuu tehneensä yli kymmenentuhatta parannusta tähän versioon, vaikka välillä tuntuu päinvastaiselta. Tiedä sitten, onko ongelmissa kyse yksittäistapauksista, mutta tässä tilassa emme suosittele Release Previewtä vielä päivittäiseen käyttöön. Parhaan kuvan toimivuudesta saa testaamalla itse.

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
Tällä testataan oletko ihminen vai spämmibotti.
3 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.