Kurkistus läppärin sisälle

Pitkän hiljaiselon jälkeen olemme saaneet jotakin aikaiseksi ja rikkoneet jälleen uuden laitteen. Emme tosin tälläkään kertaa tehneet sitä tahallamme, vaan tämä läppäri-vanhus kärähti omia aikojaan palveltuaan hyvin monta vuotta. Läppärin kohtaloksi koitui todennäköisesti oikosulku virtaliittimessä, ja sen tuloksena viikkoja kestänyt hirveä sulaneen muovin haju. Tuttuun tapaan päätimme ottaa laitteesta kaiken hyödyn irti ja repiä sen palasiksi. Tässä kuvasarja Fujitsu Siemens AMILO Xi 1546:n sisuskaluista:

Läppäri ehjänä

Tämä kuva on jo aikaisemmin ollut esillä MediaBitin kuvagalleriassa, ja tässä läpyskä näkyy vielä täysissä voimissaan.

Kaikki ilo loppuu kuitenkin aikanaan ja läppäri sai purkutuomion, minkä toteuttamisen aloitimme alhaalta käsin.

Ensinnä aukesivat luukut, joiden alta paljastui helposti vaihdettavat kiintolevyt ja keskusmuistit. Läppärin sisällä näytti olevan melko tiivis tunnelma.

Lähikuvassa koneen muistikammat, jotka pomppaavat ovelasti ylöspäin helpottamaan vaihtoa.

Ylemmissä kuvissa näkyneen kuparisen jäähdytyselementin alta paljastui läppärin prosessori sekä näytönohjain.

Suurinta tuskaa tuotti tämän kotelon mustan muoviosasen irrottaminen, joka oli piilotettujen ruuvien lisäksi kiinni myös lukuisilla klipseillä.

Tähän väliin koneen toiselta puolelta napsautimme irti varsin kompaktin kokoisen näppäimistön, jonka elektroniikka jäi tosin koneen sisäpuolelle.

Seuraavaksi irtosi läppärin näyttö, jota emme lähteneet sen ihmeemmin purkamaan lisää. Näytön sisälle näytti luikertelevan ainakin tv- ja wlan-kortin antennien johdot.

Tähän vaiheeseen pääseminen kestikin tovin. Lukuun ottamatta unohtunutta dvi-liitäntää, kotelosta on tässä vaiheessa poistettu kaikki, minkä siitä järkevästi irti sai. Muovikotelon yläpuoli oli tympeästi sulatettu kiinni metallikehikkoon, ja siihen se sai myös jäädä.

Tässä lähikuvassa on ylimääräisistä härpäkkeistä riisuttu emolevy.

Kuvassa läppärin näytönohjain, ATI Mobility Radeon X1800, josta irtosi kiitettävästi tehoja näinkin vanhaksi malliksi.

Kookas jäähdytyselementti irrallaan.

Tässä on koneen pikkuruiset kiintolevyt metallikehikoissaan.

Ja virallinen laskupää, Intel Core Duo T2400 (1,83 GHz).

Tähän on pinottu suurin osa läppärin liitinpatteristosta.

Yhteiskuvassa näkyy suurin piirtein kaikki samaan pakettiin ahdetut komponentit. Kuvasta voi tunnistaa mm. kaiuttimet, wlan-kortin, tv-virittimen, cd-aseman, kaukosäätimen ja merkkivalot.

Kyllä vain, koneesta irtosi myös jokunen ruuvi, emmekä unohtaneet kuvata niitäkään. Purkamalla cd-aseman, kiintolevyt sekä näytön, olisimme varmasti saaneet kasaan jokusen lisää.

Yhteenvetona sanottakoon, että oli hienoa nähdä kuinka paljon elektroniikkaa läppärissä oli onnistuttu survomaan päällekkäin. Täytyy myös nostaa hattua kasausprosessin suunnittelijoille, sillä välillä jopa laitteen purkaminen tuotti hieman päänvaivaa. Toivottavasti laitteemme pysyvät nyt hetken aikaa ehjinä, ettei vähään aikaan tarvitse purkaa mitään.

Kommentit

Moi sain just ton mulle uuen läppärin mut mutsilla se oli vuoden niin että voisitteko tehä opastuksen että miten laittaa läppäriin toinen prosessiri ja jäähdytin ja muistikammat.

Kuvailemasi prosessorin ja jäähdyttimen vaihto ovat valitettavasti käytännössä mahdottomia kannettavissa tietokoneissa. Pöytätietokoneissa se onnistuisi helpommin. Muistikammat sen sijaan ovat helposti vaihdettavissa, jos uskot, että lisämuisti voisi konetta nopeuttaa. Kannattaa ehkä tietokoneliikkestä kysellä, onko muistin lisäyksestä hyötyä koneesi tapauksessa.

Muistikampojen vaihtoa selvittää esimerkiksi seuraava video: https://www.youtube.com/watch?v=Z2sHXQgCXT4

Terve. Minulla on kannettava missä tuo näytönohjain on rikki. Uuden etsimistä on vaikeuttanut että noita varaosia on aika huono sada. Teillä tuossa purkukonessa näyttää olevan saman pyyppinen. Olisiko se teillä tallessa vielä jos jonkinlaista kauppaa vääntää siitä?