Nokia N9 - Pintaa syvemmällä

Nokia N9

Nokian uutuus, Meego Harmattan käyttöjärjestelmää hyödyntävä N9 älypuhelin tarjoaa luontevan ja helppokäyttöisen käyttöliittymän kelle tahansa. Avoimen koodinsa ansiosta osaavalla tehokäyttäjällä on kuitenkin mahdollisuus saada puhelimestaan paljon enemmän irti. MediaBitti kokosi parhaimmat vinkit, joilla N9:ään saa lisää ominaisuuksia ja puhelimesta voi tehdä persoonallisemman. Vaikeimpia ohjeita suositellaan vain kokeneille käyttäjille, eikä laitteen takuu todennäköisesti tule kattamaan mahdollista uudelleenasennusta, jos puhelimen onnistuu sekoittamaan tässä esiteltävillä toimilla. Olemme itse henkilökohtaisesti testanneet kaikki vinkit Nokia N9 puhelimella, mutta MediaBitti ei ota mitään vastuuta ohjeiden aiheuttamista vahingoista.


Sovelluskehittäjän tilan aktivoiminen

Näiden ohjeiden hyödyntäminen vaatii, että puhelimen sovelluskehittäjän tila on laitettu päälle. Koska sovelluskehittäjän tila avaa järjestelmään erinäisiä turvallisuusuhkia, se kannattaa sulkea aina kun sitä ei tarvitse. Alla on kuvasarja sovelluskehittäjän tilan aktivoimiseksi.

Siirry aloitusnäytöltä asetuksiin, sieltä ->Suojaus ->Sovelluskehittäjän tila, ja aktivoi tila liu’uttamalla tai napauttamalla painiketta. Ikkunaan ilmestyy pitkä lista sovelluksia, mutta niitä ei tarvitse asentaa ellei itse halua.


Kehitysvaiheessa olevat sovellukset

Helpoin tapa monipuolistaa älypuhelinta on asentaa siihen erilaisia sovelluksia. Kaikkia sovelluksia ei välttämättä ole jaossa Nokia Kaupan kautta, tai ne voivat olla vielä kehitysvaiheessa. Mikäli ei millään malta odottaa näiden sovellusten ilmestymistä Nokia Kauppaan, ne voi asentaa myös ulkopuolisista ohjelmalähteistä, eli toisin sanoen ladata ne internetin sivustoilta. Kun sovelluksia asentaa Nokia Kaupan ulkopuolelta, on syytä muistaa, ettei voi varmasti tietää sisältääkö sovellus haitallista koodia, toimiiko se odotetusti tai vahingoittaako se itse laitetta tai käyttöjärjestelmää. Hyvä tapa on ladata sovelluksia vain isommilta sivustoilta, joissa käyttäjät voivat vapaasti kommentoida sovelluksia ja tarvittaessa varoittaa sovellusten aiheuttamista ongelmista.

Yksi turvalliseksi todettu sivusto ohjelmien lataukseen on my-meego.com. Sieltä löytyy myös suurin osa Nokia Kaupassakin olevista sovelluksista. Varhaisemmassa vaiheessa olevia projekteja löytyy mm. Nokian kehittäjäsivustolta (https://projects.developer.nokia.com). Kannattaa seurata myös Nokia Beta Labs -sivustoa, jolla Nokia julkaisee omien ohjelmiensa beta-versioita. Symbianille mielenkiintoista softaa on tullut paljon, ja toivottavasti sitä saadaan myös N9:lle.


Open Video Player

Videotoisto on yksi Nokia N9:n yllättävistä heikkouksista. Erityisen paha puute on se, ettei N9 pysty kunnolla toistamaan main-profiilin mukaisia h.264-pakattuja videoita. Parannuksia videon toistoon on tulossa Harmattanin 1.2-päivityksessä. Myös itse videoiden toisto-ohjelmassa on omat ongelmansa, mutta osan niistä pystymme onneksi täyttämään kehitysvaiheessa olevalla OVP:llä, eli Open Video Playerillä. Tämä varsin valmiin oloinen ohjelma pohjautuu paljolti N9:n vakiosoittimeen, tuoden siihen kuitenkin useita kaivattuja ominaisuuksia: OVP:llä videoita voi lisätä soittolistaan, esikatselukuvakkeiden kokoa voi pienentää, siinä on tuki tekstityksille, sekä useita pienempiä asetuksia. Mikäli tykkää toistaa paljon videoita tai elokuvia, suosittelemme lataamaan OVP:n osoitteesta https://projects.developer.nokia.com/ovp


Fennec (Firefox)

Nokian oma internet-selain toimii sulavasti ja on nopea, muuta siitä löytyy yksi paha moka. Selaimen kirjainmerkit on nimittäin toteutettu hieman typerästi. Varsinaiset kirjainmerkit tulevat näkyviin aloitusnäytölle pikakuvakkeiksi, ja selaimen sisällä on vain epämääräisesti päivittyvä lista useimmiten vierailluista sivuista. Jotkut eivät välttämättä pidä myöskään tavasta, miten välilehdet avautuvat omiksi selainikkunoikseen. Nokian omia parannuksia odotellessa voi testata epävirallista Firefox-julkaisua, joka kulkee nimellä Fennec. Firefoxissa välilehdet ja kirjainmerkit toimivat tuttuun tapaan selaimen sisällä. Firefox on hieman raskaampi kuin Nokian oma selain, mutta pääasiassa se toimii sulavasti ja tarjoaa hyvän vaihtoehdon sitä kaipaaville. Ohjelma löytyy osoitteesta http://my-meego.com/downloads/search.php?name=Firefox%20(Fennec).



LMP Customizer – operaattorilogon muuttaminen

Nokia on lisännyt N9:n lukitusnäyttöön paikan kuvalle, johon operaattorit voivat lisätä oman logonsa. Tämä operaattorilogo on kuitenkin helppo poistaa tai mikä vielä parempaa, sen paikalle voi lisätä omaa grafiikkaa kaunistamaan näyttöä. Näyttöön ei kuitenkaan voi lisätä mitä hyvänsä kuvaa, vaan sen kokoon ja väreihin on muutamia rajoituksia. Ensinnäkin kuvan on oltava png-formaatissa, ja siinä tulee käyttää vain alla lueteltuja värejä. Muut värit sekä alpha-kanava eli ”läpinäkyvä väri” aiheuttavat näyttöön ikävän näköisiä häiriöitä kun se avataan.

Mitä kuvan kokoon tulee, on mahdollisuuksia enemmän. Oletuksena voi lisätä ainoastaan 120x120px kokoisen kuva, mutta muutamalla jipolla kuvan kokoa voi kasvattaa aina 450x450px asti. Ennen koon kasvattamista keskitytään kuvan vaihtamiseen. Ehdottomasti helpoin ja nopein tapa vaihtaa operaattorilogo on käyttää siihen ohjelmaa nimeltä LPM Customizer. LPM Customizer näyttää puhelimessa olevat kuvat, joista oikean voi valita painamalla sitä ja samalla kuva vaihtuu. Yksinkertaista kuin mikä, eikä puhelinta tarvitse edes käynnistää uudelleen, vaan muutos toimii saman tien. Kuva on mahdollista vaihtaa myös järjestelmätiedostoja muokkaamalla, mutta suosittelemme LPM Customizeria. LPM Customizerin voi ladata osoitteesta http://my-meego.com/downloads/search.php?name=LPMCustomizer. (päivitys: LPM Customizer on nyt saatavilla myös suoraan Nokia Kaupasta)

Kuvan koon kasvattaminen täytyy tehdä teematiedostoja muokkaamalla, joten tarkka ohje siihen on alempana artikkelia.


Kuvaan kelpaavat värit:

Värin koodi Väri
000000 Musta
0000FF Sininen
00FFFF Syaani
00FF00 Vihreä
FF0000 Punainen
FF00FF Magenta
FFFF00 Keltainen
FFFFFF Valkoinen

LMP Customizer



Sovellusten asentaminen Nokia Kaupan ulkopuolelta

Yleensä sovellukset asennetaan Nokia Kaupan kautta paria painiketta painamalla. Loppujen lopuksi tilanne ei ole sen monimutkaisempi Kaupan ulkopuolellakaan, ainakaan mikäli kaikki toimii niin kuin pitäisi. Ladattavat sovellukset ovat yleensä .deb-paketteja. Ladattu paketti siirretään jonnekin puhelimen kansioon, josta sen löytää helposti. Ennen asennusta täytyy kuitenkin käydä muuttamassa asetus, joka sallii sovellusten asentamisen Nokia Kaupan ulkopuolisista lähteistä:

Siirrytään asetuksiin, ja sieltä Sovellukset-> Asennukset-> ja sallitaan asennukset muista lähteistä kuin Nokia Kaupasta.

Itse asennus tapahtuu niinkin yksinkertaisesti kuin avaamalla paketti N9:n tiedostoselaimesta. Näyttöön ilmestyy varoitus, jonka hyväksymällä asennus käynnistyy ja valmistuu itsestään. Linuxin kanssa puuhastelleen voivat myös asentaa ohjelman terminaalin kautta.

Asennetun sovelluksen voi poistaa samaan tapaan kuin kaikki muutkin sovellukset, eli painamalla aloitusnäytön kuvakkeita hetken pohjassa, jolloin kuvakkeisiin ilmestyy punaiset ruksit ohjelman poistamista varten.


Sftp-yhteyden avaaminen puhelimen tiedostoihin

Seuraavat ohjeet vaativat pääsyn N9:n järjestelmätiedostoihin, jotka eivät näy tavallisesti tietokoneessa tai puhelimessa. Tähänkin on olemassa monta keinoa, mutta helpoiten se onnistuu käyttämällä salattua stfp-yhteyttä. Tämä tosin vaati sen, että puhelin on yhdistettynä wlan-tukiasemaan, ja että tietokoneella on yhteyttä tukeva ohjelma. Testasimme yhteyttä WinSCP ja FileZilla ohjelmilla, mutta minkä tahansa vastaavan pitäisi toimia. Alla olevista kuvista selviää miten yhteys muodostetaan.

Sovelluskehittäjän tilan aktivoimisen myötä N9:n aloitusnäyttöön ilmestyy terminaalin ja SDK-yhteyden kuvakkeet.SFTP-yhteyden luomiseksi avataan SDK Connection-ohjelma sen kuvakkeesta. Yhteyden tyypiksi valitaan WLAN. Tämän jälkeen puhelin näyttää sen ip-osoitteen ja luo yhteydelle salasanan. Näitä tietoja tarvitaan heti seuraavaksi, ja itse sovellus jätetetään taustalle pyörimään.

Nokia N9 SFTP 1

Näissä esimerkkikuvissa käytimme FileZilla nimistä ohjelmaa, mutta mikä tahansa vastaava käy. Yhdistämistä varten ohjelmaan on syötettävä isännän eli puhelimen ip-osoite, käyttäjänimi, salasana ja portti. Isännäksi kirjoitetaan äsken selvitetty ip-osoite, ja käyttäjänimeksi annetaan ”developer”. Salasana löytyy niin ikään puhelimesta, ja salatun yhteyden portti on 22. Kun tiedot on syötetty, painetaan yhdistä.

Nokia N9 SFTP 3

Mikäli kaikki tiedot olivat oikein ohjelma yrittää muodostaa yhteyden palvelimeen eli tässä tapauksessa puhelimeen. Jos ohjelma saa yhteyden, ruutuun pomppaa varoitus tuntemattomasta isäntäavaimesta. Luotetaan siihen ja jatketaan eteenpäin.

Nokia N9 SFTP 5

Nyt yhteys on muodostettu ja tiedostoja voi siirtää puhelimesta tietokoneelle tai tietokoneelta puhelimeen. FTP-ohjelmien käyttölogiikka voi tuntua aluksi vieraalta, mutta sen oppii nopeasti, eikä tiedostoja loppujen lopuksi kovin paljoa täydy siirrellä.

Nokia N9 SFTP 6

Jos jonkun tiedoston siirtäminen puhelimeen epäonnistuu, voi syynä olla liian tiukat oikeudet tiedostoissa tai kansioissa. Oikeuksia voi kuitenkin hellittää, ja halutessaan ne voi muuttaa myös ennalleen. FileZilla:ssa painetaan hiiren oikeata painiketta ja valitaan ”Tiedostomääritteet...”.


Puhelimen ulkoasun kustomointi tyylitiedostoja muokkaamalla - oman teeman luominen

Nokia N9:lle ei ole Nokia Kaupassa saatavilla yhtään teemaa. Verkossakin niitä on vain muutamia, eikä N9:n teemaa pysty edes vaihtamaan asetuksista. Tämä lienee Nokialta tarkoin valittu linja, jotta N9:n viimeistelty ulkoasu ei lähtisi rönsyilemään suuntaan ja toiseen. N9:lle on kuitenkin mahdollista luoda omia teemoja, joskin se vaatii käyttäjältä tavallista enemmän perehtymistä. Tarjoamme nyt ohjeet, joilla oman teeman luomisessa pääsee alkuun, ja muutamia esimerkkejä siitä mitä kaikkea teematiedostojen muokkaamisella voi saada aikaan. Holtittomilla kokeiluilla puhelimen saa todennäköisesti kummallisen näköiseksi, mutta kaiken kaikkiaan teemojen kokeileminen on melko turvallista.

Koska Nokia ei tarjonnut mahdollisuutta teeman vaihtamiseen, kannattaa siihen käyttää ThemeChanger nimistä ohjelmaa. ThemeChanger löytyy täältä: http://my-meego.com/downloads/search.php?name=ThemeChanger. Oletuksena N9:ssä on kaksi teemaa, base ja blanco, joista base ei sisällä juuri lainkaan graafisia elementtejä. Sitä ei siis pidä mennä asettamaan teemaksi, koska muutoin puhelimen kuvakkeet muut elementit häviävät, ja puhelimen käyttäminen on käytännössä mahdotonta. Hox, ThemeChangerissä base-teema näkyy nimellä Developer. Teemaksi tulee näin valita vain blanco-teema tai joku oma teema.


Teeman luominen

Oman teeman luominen on melko yksinkertaista. Varsinainen mukauttaminen tapahtuu kopioimalla N9:n olemassa olevien teemojen tiedostoja omaan teemaan ja muokkaamalla niitä. Hyvä keino on kopioida N9:n teemat-kansiosta blanco-teema ja nimetä se uudelleen omaksi teemakseen. Blanco sisältää suuren osan niistä tiedostoista, joita halutaan muokata. Kopioidaan siis blanco-teema tietokoneelle käyttäen sftp-yhteyttä. Blanco-kansio löytyy järjestelmän alimmaisesta kansiosta katsottuna seuraavasta polusta: /usr/share/themes/. Tähän samaiseen kansioon tullaan kopioimaan myös käyttäjän omat teemat. Blanco sisältää tuhansia tiedostoja, joten sen kopioituminen kestää hetken aikaa.

Omasta halusta riippuen tehdään blancosta kopio tai luodaan uusi kansio omalle teemalle. Teeman muokkaaminen on helpompaa kopion kanssa, mutta koska kaikkia tiedostoja tuskin muokataan, teema iso siirreltäväksi edestakaisin ja turhia tiedostoja joutuu poistelemaan. Kopiota blancosta kannattaa pitää tallella, jotta uusia tiedostoja on nopea kopioida omaan teemaan tai jos haluaa aloittaa jonkun tiedoston muokkaamisen puhtaalta pöydältä.

Teeman konfiguraatiotiedostot kannattaa avata jollain tekstieditorilla. Niiden muokkaamiseen ei tule käyttää Word-tekstinkäsittelyohjelmaa, vaan esimerkiksi muistiota. Suosittelemme kuitenkin kokeilemaan ilmaista Notepad++ ohjelmaa, joka osaa mm. värikoodata N9:n css-tiedostot.

Teeman kansio kannattaa nimetä mahdollisimman yksikertaisesti käyttämättä erikoismerkkejä ja ääkkösiä. Varsinainen käyttäjälle näkyvä nimi asetetaan myöhemmin. Näissä ohjeissa tiedostojen polut kerrotaan blanco-kansion mukaan, eli tiedosto polusta /blanco/meegotouch/images, täytyy kopioida polkuun /omateema /meegotouch/images. Kaikki polun kansiot täytyy luoda itse, ellei kopioinut blanco-teemaa. Ohjeissa tiedoston kopioimisesta blanco-kansiosta ei erikseen mainita. Esimerkeissä uuden teemakansion nimi on ”omateema” ja muutokset on väritetty punaisella.

Ensimmäinen vaihe on kopioida blanco-teeman index.theme –tiedosto ja muokata se uuteen teemaan sopivaksi. Tiedosto löytyy polusta /blanco/index.theme. Ensinnä muutetaan teeman nimi. Kahdelle X-Inherits -kohdalle annetaan arvoksi ”blanco”, ja tällöin puuttuvat halutut ominaisuudet periytyvät blanco-teemasta. Mikäli ne jätettäisiin periytymään base-teemasta, pitäisi uuden teeman sisältää kaikki blanco-teeman muuttumattomatkin tiedostot tai puhelinta ei voisi käyttää. X-Icon kohdista korvataan ”blanco” oman teeman kansion nimellä, joka esimerkissä on ”omateema”. Alla esimerkki koodista.

Type=X-MeeGoTouch-Metatheme
Name=Oman teeman nimi
Encoding=UTF-8

[X-MeeGoTouch-Metatheme]
X-Inherits=blanco
X-Icon="icon-l-meegotouchtheme-omateema"
X-Visible=true

[X-DUI-Metatheme]
X-Icon="icon-l-meegotouchtheme-omateema"
X-Inherits=blanco
X-Visible=true

Yksikertaisimmillaan teeman luominen oli tässä. Tällaisena teema ei tietenkään tee vielä mitään, joten todellinen työ vasta alussa. Seuraavaksi teemaan voi lisätä vaikka oman kuvakkeen, josta sen voi tunnistaa nimen lisäksi. Kuvakkeen tulee olla png-formaatissa, ja sen koon tulisi olla enintään 64x64 pikseliä. Kuvakeen nimeksi annetaan ”icon-l-meegotouchtheme-omateema”, ja se sijoitetaan polkuun omateema/meegotouch/icon.


Aloitusnäytöt poikki ja vaakaan.

Symbian puhelimistaan poiketen Nokia on halunnut rakentaa ja lukita N9:n käytettäväksi nimenomaan pystyssä. Vain osa sovelluksista, jotka todella siitä hyötyvät, on tehty toimimaan myös vaakatasossa. Aloitusnäytöt on sen sijaan tehty toimimaan sekä pysty- että vaakatilassa, mutta N9:n vakiona olevassa teemassa ne on lukittu pysymään pystytilassa. Tämä on kuitenkin helppo muuttaa tekemällä pikku korjaus puhelimen teemaan. Muutos kannattanee tehdä itse luotuun teemaan, jolloin alkuperäiset tiedostot säilyvät koskemattomina, mutta sen voi toki kyhätä myös valmiiseen teemaan. Tähän ohjeeseen liittyy sellainen eroavuus, että haluttu tiedosto ei löydykään blanco-teeman sisältä. Seuraavaa tiedostoa haettaessa on siis kaivauduttava base-teeman vastaavaan polkuun. Muutoksen tekemiseksi kopioidaan tiedosto seuraavaan paikkaan ja avataan se: /omateema/meegotouchhome/style/meegotouchhome.css. Heti ylhäällä silmiin pistää sanat locked-orientation: ”portrait”. Poistetaan sana ”portrait”, jolloin arvoksi jää ainoastaan “”;, ja aloitusnäytöt kääntyvät uudelleenkäynnistyksen jälkeen myös vaakatasoon.

@import "../../libmeegotouchhome/style/libmeegotouchviews-modified-default.css";

MSceneManagerStyle {
navigation-bar-animation: "MWidgetSlideAnimation";
}

MWindowStyle {
x11-startup-pixmap: ;
startup-fill-color: ;
}

MWindowStyle.Landscape {
x11-startup-pixmap: ;
startup-fill-color: ;
}

MainWindowStyle {
locked-orientation: "";
}

DesktopStyle {
/* TODO: This is to prepare for the 3.6mm high status bar. Remove when the status bar is 3.6mm high. */
padding-top: 0.6mm;
}

SwipeDesktopStyle {
quick-launch-bar: true;
}

...



Kuumat kustomoidut kuvakkeet

Nokian luureihin rantautuneet uudet kuvakkeet ovat kieltämättä tyylikkäät, mutta eivät kovin persoonalliset, jos joka N9:ssä on kerta samat ikonit. Oma teema on täydellinen ratkaisu kuvakkeiden vaihtamiseen. Tarvitsee vain luoda oma kuvake, ja nimetä se samoin kuin korvattava kuvake. Kuvakkeet löytyvät blanco-teemasta ja ne siirretään polkuun /omateema/meegotouch/icons. Aloitusnäyttöä varten kuvakkeista täytyy tehdä vain isot 80x80px kokoiset versiot. Sovellusten kuvakkeiden lisäksi blanco-teema sisältää yli tuhat muuta erilaista nappia ja elementtiä, joita voi kustomoida samaan tapaan. Omaan teemaan tarvitsee lisätä ainoastaan ne, jotka on muokannut erilaisiksi.

Kun kuvakkeita selailee hetken niin huomaa, että kansiossa ei ole lainkaan Nokia Kaupasta asennettujen sovellusten kuvakkeita. Nämä kuvakkeet löytyvät polusta /usr/share/icons/hicolor/80x80 tai /usr/share/icons/hicolor/64x64. Tämän kansion kuvakkeet eivät liity mitenkään teemoihin, mutta nekin voidaan korvata omilla samannimisillä kuvakkeilla. Allekirjoittanutta esimerkiksi häiritsi suunnattomasti joidenkin sovellusten nelikulmaiset kuvakkeet, jotka on onneksi helppo muuttaa samaan pyöreähköön muotoon.

Esimerkki kuvakkeen muokkauksesta




Operaattorilogo uusiin sfääreihin

Aikaisemmin esiteltiin LPM Customizer, jolla voidaan lisätä näytönsäästäjään pieni kuva. 120x120px kokoinen kuva ei ole vielä mitään, kun seuraavalla tavalla koon voi kasvattaa aina 450x450 pikseliin. Seuraava css-tiedosto löytyy jälleen base-teeman puolelta, ja sen pitäisi päätyä seuraavaan polkuun: /omateema/meegotouch/libsysuid-screenlock-nokia/style/libsysuid-screenlock-nokia.css. Tiedostoa saa selailla jonkin matkaa alaspäin, ennen kuin alla näkyvä rimpsu sattuu kohdalle. Tässä vaiheessa on syytä huomata mielenkiintoinen sääntö N9:n css-tiedostoissa. Oletusarvona on ”12mm”, mistä voidaan päätellä, että 1mm vastaa itse asiassa kymmentä pikseliä. Jos haluamme 450x450px kokoisen kuva, vaihdamme luvuiksi 45mm, joten 480 pikseliä levään näyttöön jää tällöin vielä pienet hajuraot kuvan ympärille. Nyt tarvitsee vain käynnistää puhelin uudestaan, ja muuttaa logo LPM Changerilla, jolla onnistuu myös isomman kuvan vaihtaminen.

LockScreen MLabelStyle#LockScreenLowPowerModeClockLabel {
font: $FONT_FAMILY_LIGHT 10mm;
color: #FFFFFF;
margin-left: 0;
margin-right: 0;
margin-top: 0;
margin-bottom: 0;
padding-left: 0;
padding-right: 0;
padding-top: 0;
padding-bottom: 0;
preferred-size: -1 11.4mm;
minimum-size: -1 11.4mm;
maximum-size: -1 11.4mm;
}

LockScreen MImageWidgetStyle#LockScreenLowPowerModeOperatorLogo {
padding-top: 0;
padding-bottom: 0;
padding-left: 0;
padding-right: 0;
margin-top: 6mm;
margin-bottom: 0;
margin-left: 0;
margin-right: 0;
maximum-size: 45mm 45mm;
}

LockScreen MImageWidgetStyle#LockScreenLowPowerModeOperatorLogoHidden {
minimum-size: 0 0;
preferred-size: 0 0;
maximum-size: 0 0;
}

Loppuun vielä muistutuksena, että puhelin täytyy käynnistää aina uudelleen, jotta tehdyt muutokset tulevat näkyviin. Blanco ja base teemojen tiedostoissa on hurjasti tutkittavaa muokattavaa ja netistä löytynee lisää uusia modauksia kokeiltavaksi. Jos nämä ohjeet aiheuttavat ongelmia, tai N9:ään löytyy lisää hienoja kikkoja, palautelinkki löytyy sivun alareunasta.

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
Tällä testataan oletko ihminen vai spämmibotti.
15 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.