Puhelimen korjausta

Nokia N9 on esiintynyt MediaBitissä tiuhaan tahtiin niin kuvissa, artikkeleissa kuin ladattavissa teemoissa. Tehokäytössä palvellut laite ei ole välttynyt ongelmilta, ja kohtalokkaan asfalttipyörähdyksen jälkeen se alkoi todella kaivata fyysistä apua. Puhelimen pudottua katuun oikea yläkulma polykarbonaattikuoresta halkesi ja meni ruttuun estäen sim-kortin kelkkaa pysymästä paikoillaan. Luvassa oli reissu Nokia-huoltoon, mutta tiskillä kuultu 110 euron hinta-arvio korjauksesta sai aikaan täyskäännöksen internetin ihmeelliseen maailmaan. Kappas kummaa google-haku löysi varaosan 20 euron hintaan Suomeen postitettuna, ja tämä jos mikä oli riittävä kannustin yrittämään kuoren vaihtoa itse:

Kesällä puhelin oli vielä täydessä terässä. Kuvasta rajattu N9:n kaveri saataneen selville myöhemmin tänä vuonna.

Käyttöjärjestelmän puolella asiat oli saatu solmuun jo pari kertaa aiemmin. Tämä reboot loop eli loputon uudelleenkäynnistyminen ratkesi vasta asentamalla N9:n käyttöjärjestelmä uudelleen.

Tässä näkyy pahimman vaurion kärsinyt kulma, jonka takia kuori tuli vaihtaa.

Näillä värkeillä operaatiota lähdettiin suorittamaan. Lopulta purkuun riitti pelkkä Torx 5 ruuvimeisseli ja vihreä muovityökalu helpottamaan kaapelien irrotusta. Varotoimenpiteenä käytössä oli vielä antistaattiset hansikkaat.

Tässä vaiheessa on irrotettu kaksi ruuvia puhelimen yläosasta, jonka jälkeen näytön saa ylös. Seuraavaksi nostetaan akun virtakaapeli ylös ja irrotetaan näytön kaapeli emolevystä.

Nyt on ruuvattu pois emolevyä pitelevä metallilevy ja nostettu akku talteen. Myös N9:n etukamera on napattu pois.

Vasemmalla on vanha kuori ja oikealla uusi varaosa. Varakuoret onneksi sisälsivät kaikki vaikeimmin kiinnitettävät komponentit, mikä teki vaihdoksesta todella helppoa. Tässä kokoonpanossa on enimmät antennit ja ainakin alakaiutin ja kameran salama. Kameran linssin suojalasi tuli huomata siirtää uusiin kuoriin.

Ja näin vähillä osilla purkamisesta selvittiin! Ei todellakaan vaikeaa, mutta valitettavasti puhelimen takuu on viimeistään nyt entinen, jos ei vielä pudotuksessa kadonnut.

Kun operaatio on onnistuneeti suoritettu käänteisessä järjestyksessä, kelpaa uusia ehjiä kuoria ihailla hetken. Virtanapin painaminen ensimmäisen kerran vaihdoksen jälkeen kutkutti mukavasti, mutta mitään moitteen sijaa ei ole ilmennyt omatoimihuollon jälkeen. Lompakko kiittää.