Tee huikea korttitalo

Korttitalo on yksikertaisuudessaan pelikorteista koottu rakennelma, jonka kokoamiseen on käytetty ainoastaan ehjiä ja suoria pelikortteja, ilman mitään kiinnitysaineita tai vastaavia apukeinoja. Jokainen on varmasti joskus koittanut kuinka korkean korttitalon saa rakennettua, ja yleensä juuri korkeimman mahdollisen talon kasaaminen on korttitalojen rakentamisen idea.

Yleisin korttitalon malli on epäilemättä pyramidin muodossa ylöspäin kohoava rakennelma, jossa kaksi korttia nojaavat aina toisiaan vasten a:n muodossa. Tälläinen korttitalo on yksinkertainen rakentaa: Ensinnä otetaan kaksi korttia, jotka asetetaan nojaamaan toisiaan vasten a-muotoon. Näitä tehdään ensimmäisen parin viereen haluttu määrä, ja hankalasti sanottuna seuraavaa kerrosta varten ensimmäisen kerroksen päälle asetetaan kortteja vaakatasoon seuraavan kerroksen pohjaksi. Tässä perinteisessä mallissa korttitalo kapenee väistämättä ylöspäin mentäessä, ja kun tilaa on enää yhdelle korttiparille, on talo valmis. Tässäkin tapauksessa kuva kertoo enemmäin kuin tuhat sanaa. Koska perinteinen korttitalo on lähes kaikille tuttu, tästä oppaasta löytyy vaihtoehtoinen tekniikka muutamalla eri tyylillä, joiden avulla saa rakennettua jos jonkinmoisen talon.

Perinteinen korttitalo

Perinteinen korttitalo

Tukevampi tekniikka

Jos perinteinen korttitalon malli alkaa kyllästyttää, ei hätä ole vielä tämän näköinen, sillä muitakin rakennustyylejä löytyy useita. Nyt esiteltävä tekniikka sopii parhaiten suurien ja korkeiden talojen rakennukseen, silloin kun käytettävissä on useita pakkoja kortteja. Tällä tekniikalla on mahdollista päästä jopa useiden metrien korkeuksiin kohtuu helposti, mutta haittapuolena rakentamiseen kuluu melko paljon kortteja.

Rakentaminen:

Korttitalo vaihe 1

Ensimmäinen ja samalla kenties vaikein vaihe, on neljän ensimmäisen kortin asettaminen kohdalleen. Tarkoituksena on asettaa kortit nojaamaan lievästi toisiaan vasten siten, että ne kohtaavat toisensa aina puolessa välissä korttia, jolloin keskelle muodostuu neliö. Kummankin käden sormissa kannattaa muodostaa aluksi kahdesta kortista T, ja sen jälkeen taiteilla nämä pysymään pystyssä. Kuva yllä selventää asiaa.

Korttitalo vaihe 2

Seuraavaksi rakennelmaa aletaan laajentamaan lisäämällä siihen kortteja yksi kerrallaan.

Korttitalo vaihe 3

Tätä korttien lisäämistä jatketaan, kunnes kerros on halutun kokoinen ja muotoinen. Mikäli kortit on asetettu huolella, niistä muodostuu siisti tasavälinen ruudukko, joka on tosin vielä tässä vaiheessa helposti puhallettavissa kumoon.

Korttitalo vaihe 4

Ensimmäinen kerros viimeistellään kattamalla se korteilla, minkä jälkeen se on varmasti tukeva, ja kestää yllättävän paljon painoa. Tämän vaiheen jälkeen on hyvä hengittää.

Korttitalo vaihe 4

Toinen kerros rakennetaan ensimmäisen tapaan edellisen päälle. Ruudukko on helpointa aloittaa jostakin kulmasta, ja kun se valmistuu, se katetaan jälleen korteilla seuraavaa kerrosta varten. Tätä jatketaan niin kauan kun kortteja ja innostusta löytyy. Rakentamiseen kuluu paljon kortteja, mutta näin tornista tulee hyvin kestävä, ja riittävällä määrällä kortteja mahdollisuuksia on useiden metrien korkuisin rakennelmiin.

Kortit koetuksella

Tämä kuva kertoo paljon rakenteen kestävyydestä. Kerroksen päälle on ensin heitelty kortteja, ja sen jälkeen niiden päälle on laskettu viisi pokkaria.

Pilvenpiirtäjä

Tässä MediaBitin taidonnäyte tekniikan toimivuudesta. Aikaa tornin valmistumiseen kului alle päivä, vaikka se täytyi aloittaa romahtamisen takia pari kertaa alusta. Lopullisiin mittoihinsa se pääsi vasta kaikkien saatavilla olevien korttien loputtua. Kaikenkaikkiaan tornille tuli korkeutta noin 125cm ja kerrroksia huippu mukaan laskettuna 19. Kortteja taloon kului 835 kappaletta, ja ne painoivat yhteensä 1,3 kiloa. Tornin romautuksesta oli tarkoitus kuvata sivustolle videopätkä, mutta epäonnisen sattuman vuoksi tämä jäi tekemättä. Klikkaa kuva isommaksi.

Vielä yksi idea

Korttitorni

Äsken esitettyä tekniikkaa hieman muuttamalla voidaan rakentaa jälleen hieman erilaisia torneja, ja näitä yhdistelemällä vain mielikuvitus on rajana. Tässä tapauksessa kortit on asetettu pystyyn, ja laajan kerroksen sijaan voi tehdä näyttäviä kapeita torneja.

Korttitorni esimerkkejä

Kuten kuvasta näkee, myös nämä tornit ovat yllättävävän kestävää tekoa. Testimielessä korttitaloaiheesta on nyt julkaistu myös MediaBitin ensimmäinen video, joka löytyy videogalleriasta.

Tagit: