Kokemuksia Windows 8:sta

Microsoft julkisti Windows 8:n virallisesti 26.10., eli se on ehtinyt tavoittaa jo suuren joukon uusia käyttäjiä. Useimmat entisistä Windows-käyttäjistä saivat ensikosketuksensa uutukaiseen vasta julkaisun jälkeen, mutta allekirjoittaneen tietokoneessa valmis Windows 8 on pyörinyt jo elokuun lopulta asti. Tässä ajassa on kerennyt muodostua melko hyvä näkemys muutoksista, joten on otollinen hetki referoida mitä uusi käyttöjärjestelmä on antanut ja mitä se on ottanut.

Modern-käyttöliittymä
Modern-käyttöliittymän uusia elementtejä ovat mm. charm-valikko ja palkki sovelluksesta toiseen siirtymiseen.

Kohutuin uudistus on tietysti uusi entinen metro- eli nykyinen modern-käyttöliittymä, joka pyrkii tuomaan Windowsin tabletteihin ja kosketuskannettaviin. Lähtökohtaisesti uudessa laattatyöpöydässä ei ole mitään vikaa, se näyttää tuoreelta ja toimii sukkelasti. Alussa modern-ui voi kuitenkin vaatia hieman opettelua, sillä monet vanhat asiat tehdään hieman eri tavalla. Uuden rajapinnan myötä kahdeksikkoon on tuloillaan suuri joukko näppäriä yksinkertaisia sovelluksia, jotka ovat tuttuja mobiilimarkkinoilta. Valitettavasti osa asioista tuntuu jääneen keskeneräisiksi. 

Alussa bugiset modern-ui-sovellukset ovat kyllä päivittyneet kiitettävän usein ja ovat käytettävyydeltään muuten hyviä. Microsoftin omat sovellukset tuntuvat välillä turhan karsituilta. Myös kaksi isompaa ongelmaa on tullut vastaan: Charm-palkin kätevä tulostusominaisuus ei kerta kaikkiaan osaa tulostaa mitään. Lisäksi modern-ui ei pysty enää näyttämään kaikkia tietokoneeseen asennettuja ohjelmia, vaan jumittuu ja lopulta kaatuu. Toivottavasti tämä ei koske kaikkia koneita.

Windows 8:n uusi näkymä sovelluksen vaihtamiseen

Kasissa on kolme näkymää sovelluksesta toiseen siirtymiseen, ja yllä on niistä tyylikkäin. Kaksi muuta vaihtoehtoa ovat perinteinen Alt+sarkain ja modern-ui:n vasen palkki.

Microsoftin päätös heittää Media Center maksulliseksi lisäosaksi meinasi aluksi harmittaa, sillä se on toiminut asiallisesti tv:n katselemisessa. Onneksi lisäpakettia päätettiin lopulta jaella ilmaiseksi ensi vuoden alkuun asti, ja se tulikin ladattavaksi Windowsin julkaisun yhteydessä. TV-nautinto ei ollut vielä sillä selvä, koska asetuksien määrittäminen kaatoi ohjelman. Kumma kyllä ratkaisuna oli lopulta Avast-virustorjunnan päivittäminen uuteen versioon.

Kun nämä ongelmat (nekin ehkä yksittäistapauksia) jätetään huomiotta, ei 8:sta olekaan mitään pahaa sanottavaa. Windows käynnistää itsensä ennätysajassa edeltäjiinsä verrattuna ja toimii yhtä liukkaasti myös käytössä. Myös yhteensopivuus tuntuu olevan mainiolla tasolla, ja kaikki ajuritkin ovat toimineet viimeistään asentamalla ne oikeassa yhteensopivuustilassa.

Windows 8 tukee hyvin useamman näytön kokoonpanoja

Windows 8 tukee hyvin useamman näytön kokoonpanoja. Kuva: Microsoft msdn-blog

Itse kuulun niihin käyttäjiin, jotka vaativat työasemaansa kaksi näyttöä. Myös tähän käyttöön on tuotu uusia ominaisuuksia, joista näkyvimpänä molemmissa näytöissä näkyvä tehtäväpalkki, jonka mukauttamiseen löytyy useita asetuksia. Kasissa työpöydän taustakuva on nyt mahdollista levittää kahdelle näytölle panoraamaksi (katso myös Micorosftin valmiit panoraama-teemat). Lisäksi jokaiselle näytölle voi nyt valita oman taustakuvansa: painaa vain kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja valitsee monitorin. Vaihtoehtoisesti taustakuvien diaesitys asettaa kummallekin näytölle oman taustakuvan valitusta joukosta ja vaihtelee näitä automaattisesti. Myös modern-ui-käynnistysvalikko, uudet -sovellukset toimivat kahdella näytöllä pääosin fiksusti perinteisen työpöydän kanssa. Ainoa miinus tulee charm-palkin ja vasemman puolen sovelluspalkin toiminnasta: mikäli molemmat käytössä olevista näytöistä on samankokoisia, palkkien esiin saaminen vaatii aivan liian suurta keskittymistä keskellä.

Sosiaalisen median jyllätessä moni tulee iloisesti yllättymään eri yhteisöpalvelujen tiukasta integroinnista modern-ui sovelluksiin. Kunhan vai hoksaa liittää omat tilinsä ihmiset-sovellukseen, aukeaa uuden Windowsin koko olemus, ja modern-ui alkaa näyttää entistä järkevämmältä. Opettelun vaivan jälkeen Facebookin ja Twitterin yksinkertaisimpiin toimintoihin ei tarvitse vaivautua enää selaimen kautta, sen kuin painaa laattaa.

Tiivistettynä Windows 8:ssa ei ole mitään välttelemisen arvoista, ja se toimii yhä myös perinteisessä pc-käytössä. Mikäli modern-ui sovellukset eivät ehdottomasti kiinnosta, ei nykyisen seiskan käyttäjän kannata turhaan päivittää uuteen. Mikäli taas kaipaa uutta eloa ja tekemistä Windowsiinsa, eikä pahastu pienestä lisänopeudesta, 30 euron päivityspaketti ei ole kovin suolainen. Uuden tietokoneen hankkijalle Windows 8 on selvä valinta.

Mitä mieltä olette Windows 8:sta? Kommentoikaa :)

Kommentit

Siis tää toimii varmasti siinä lumiassa ihan hyvin mutta KÄYTTIS ON HEL****N SEKAVA. Jos on tottunut seiskaan tai vistaan niin en suosittele tätä kenellekkään.
YHTEENVETO: sekavap**ka

(Turhia voimasanoja epäselkoistettu. -ylläpito)