Office 2013 - pikatuntuma

Microsoft julkaisi tulevan Office 2013 Customer Preview -esiversion koko maailman saataville jo heinäkuun puolessa välissä. Nyt allekirjoittaneen siirryttyä lopullisesti Windows-8 aikaan, oli hyvä aika ottaa testiin samaan tyyliin rakennettu Office 2013. Uudessa Officessa on panostettu vahvasti internetin pilvipalveluihin. Office on liitetty Windows 8:n tapaan vahvasti SkyDrive-pilvitallennuspalveluun. Lisäksi resursseja on upotettu suoraan selaimessa toimivaan Office 365-ohjelmistoon, jota jaellaan erillään nyt testatusta paketista. Pilvi-integroinnin ehdoton hyöty on tiedostojen saatavuus ja muokattavuus liikuttaessa niin laitteiden kuin paikkojen välillä. Tiedostojen lisäksi pilveen tallentuu myös uuden Officen käyttäjäkohtaisia asetuksia, jolloin käyttökokemus säilyy yhtenäisenä.
 

Office tehtäväpalkissa
Toimistopaketin kuvakkeita tehtäväpalkissa

Perinteisen toimistopaketin voi olla vaikea uudistua, mutta Microsoft on jälleen kerran pystynyt tuomaan uusia kujeita Officen käyttäjille. Alussa mainittujen pilvipalvelumahdollisuuksien jälkeen suurimmat muutoksen ovat tapahtuneet paketin graafisessa ulkoasussa. Tuttu ribbon-nauhavalikko on paikoillaan, mutta muuten ulkoasu on silitetty kokonaan uusiksi vastaamaan Microsoftin harjoittamaa laatikkopolitiikkaa. Ollenkaan huonoon suuntaan ei ole menty, yksinkertaisuus on kaunista ja uusi ulkoasu sopii hyvin yhteen alla pyörivän Windows 8:n kanssa. Yleisen ulkoasun muutoksien jälkeen huomiota kannattaa kiinnittää hienovaraisiin animoituihin siirtymiin, joita uusi Office-paketti on täynnä. Jopa Wordiin kirjoitettu teksti ilmestyy näytölle sulavasti liukuen.
 

PowerPointin uusi hieno diaesitysnäkymä

Tuleva Office ei vain näytä paremmalta, vaan sillä voi myös tuottaa itse entistä tyylikkäämpiä dokumentteja, entistä helpommin. Uudistukset eivät kuitenkaan rajoitu pelkkään grafiikkaan, vaan löysimme myös pari uutta kätevää ominaisuutta, joita ei pitäisi vanhoista versioista löytyä. Näistä suurempi liittyy PowerPointin diaesityksien ohjailuun. Kun käytössä on kaksi peilaamatonta näyttöä, esitystilassa toiseen näyttöön ilmestyy ominaisuuksia pursuava hallintapaneeli diaesityksen ohjailuun. Tarjolla on kyniä, laser-osoitin, näytön hallintaa, seuraavien diojen esikatselua, zoomausta, esityksen keston kertova kello ynnä muuta. Ja kaikki tämä ilman että käynnissä oleva diaesitys häiriintyy pomppivasta kursorista ja tehtäväpalkista. Ohjauspaneelin voi myös pienentää alas, jolloin pääsee muokkaamaan diaesitystä reaaliajassa.

Esimerkki pienemmästä yllätyksestä tuli vastaan muokatessa kuvia Word-dokumenttiin. Liitettäessä kuvia Adoben Photoshopista suoraan Office-dokumentteihin, niitä on mahdollista palata muokkaamaan takaisin ”photariin”. Tehdyt muutokset päivittyvät välittömästi ohjelmaa vaihdettaessa takaisin Office-ohjelmiin. Pidemmän käytön jälkeen Officesta löytyy varmasti monia muitakin uusia oivalluksia helpottamaan omaa luomisprosessia.

Customer Preview osasi vielä bugittaa välillä, mutta ongelmat poistunevat lopullisen version tullessa myyntiin. Kaiken kaikkiaan tuleva Office-paketti ei tuo tullessaan mitään niin mullistavaa, että jokaisen 2010-version omistajan kannattaisi päivittää uutuuteen väkisin. Office 2007 omistajien kannattaa kuitenkin jo vakavasti harkita, ja sitä vanhemmista on ehdoton aika siirtyä uudempaan, kun 2013 aikanaan ilmestyy kauppojen hyllyille.

Tuleva Word 2013

 

Entistä osaavampi PowerPoint 2013

 

Excel 2013 tarjoaa osaaville tyylikkäitä taulukoita.

 

Publisher 2013

Kommentit