Windows 8:n asennus
Windows 8 on puskemassa itseään PC-markkinoille kiitettävää tahtia ja monella lienee ajatuksena päivittää tietokoneensa tähän uusimpaan versioon. Lukuisten esiversioiden jälkeen Microsoft julkaisi elokuun puolessa välissä valmiin Windows 8 RTM-version, johon ei tehdä enää muutoksia ennen myyntiin tuloa. Microsoft on julkaissut valmiista Windows 8:sta myös 90 päivän kokeiluversion, joka ladattavissa maksutta. Tämän samaisen version asennusoppaan tarjoamme tässä kuvasarjana, jotta kaikki halukkaat osaavat asentaa uutukaisen sen ilmestyessä kaupan hyllylle, tai kokeilla sitä vaikkapa virtuaalikoneessa. Kokeiluversiosta innostuneiden kannattaa muistaa, ettei nyt julkaistua RTM-versiota voi päivittää myöhemmin täysversioon, vaan se on poistettava tietokoneelta.
Ennen Windowsin asennusta muistutamme tai jopa käskemme ottamaan varmuuskopiot kiintolevyn kaikista tärkeistä tiedostoista jollekin ulkoiselle muistilaitteelle. Osat asennusvaihtoehdoista osaavat säilyttää käyttäjän henkilökohtaiset tiedostot, mutta emme juuri luota tähän ajatukseen, sillä tietotekniikan kanssa mikä tahansa voi mennä pieleen ja pahasti.
Kun alkuvalmistelut on tehty, asennusmedia eli todennäköisesti DVD-levy tai USB-muisti asetetaan koneeseen, jonka käynnistyksen yhteydessä pitäisi latautua samanlaiseen ikkunaan kuin yllä. Tässä vaiheessa asetetaan Windowsin kieli, sijainti ja näppäimistöasettelu. Mikäli asennusohjelma ei lähde latautumaan, täytyy tietokoneen BIOS:sta/-UEFI:sta muuttaa ensisijaisten käynnistyslaitteiden asetuksia. Tämä vaihtelee emolevykohtaisesti, joten apua kannatta etsiä internetistä tai emolevyn ohjekirjasta. Osa päivitysvaihtoehdoista on mahdollista käynnistää myös suoraan edellisen Windowsin työpöydältä, mutta sitä ei käsitellä tässä oppaassa.
Tässä ikkunassa valitaan tietysti "Install now". "Repair your computer" tarjoaa erilaisia työkaluja valmiin Windows 8 asennuksen ogelmien selvittämiseen ja korjaamiseen.
Sitten hyväksytään Microsoftin lisenssiehdot.
Seuraavaksi on valittava haluttu asennuksen tyyppi. Lähtökohtaisesti paras on kustomoitu asennus, joka hävittää kaiken entisen valitulta kiintolevyltä ja asentaa Windowsin täysin puhtaalta pöydältä. Windows 8:aan päivittämisestä voi kuitenkin selvitä helpommalla tutustumalla eri päivitysvaihtoehtoihin, jotka osaavat säilyttää osan käyttäjän datasta, ja vähentää suurta kopiointirumbaa. Alla on Microsoftin taulukko eri päivitysvaihtoehdoista.
Nykyinen käyttöjärjestelmä | Voit säilyttää nämä |
---|---|
Windows 7 |
ohjelmat Windowsin asetukset käyttäjätilit ja tiedostot |
Windows Vista |
Windowsin asetukset käyttäjätilit ja tiedostot |
Windows XP |
käyttäjätilit ja tiedostot |
Oppaassa jatkamme kustomoidulla asennuksella.
Seuraavaksi valitaan mille kiintolevylle Windows asennetaan. Tässä vaiheessa voi tarpeen vaatiessa osioida kiintolevyä tai poistaa nykyiset osiot. Kannattaa muistaa, että valittu kohde tyhjennetään täydellisesti.
Sitten on vuorossa odotusvaihe, kun Windows asentuu. Tietokone käynnistyy asennuksen aikana itsestään uudelleen, eikä siinä vaiheessa tarvitse tehdä mitään.
Lopulta asennuksen jälkeen päästään tarkemmin Windows 8:n uusiin asetuksiin. Nyt annetaan tietokoneelle nimi, ja valitaan väriteema. Loppuasennuksen aikana valittavia kohtia on mahdollista muokata Windowsista käsin.
Seuraavaksi on taas vaihtoehtona kulkea helpoimman ja vaikeimman kautta. Luvassa on lisää asetuksia, jotka on tiivistetty ikkunan tekstiin. Oletusasetukset valitaan painamalla "Use express settings" ja tarkempiin valintoihin mennään "Customize"-painikkeesta. Seuraavassa kuvassa näkyy kaikki kustomoidun asennuksen vaiheet.
Tässä näkyy vivut tarkempiin asetuksiin. Klikkaa kuva suuremmaksi.
Lopulta päästään ensimmäisen käyttäjätilin luomiseen. Windows 8 on kytketty vahvasti Microsoftin pilvipalveluihin, joten oletuksena tili ehdotetaan tehtävän Microsoft-tunnuksen avulla (entinen live-tunnus). Tämä on hyvä vaihtoehto, jotta pääsee nauttimaan kaikista Windows 8:n uusista ominaisuuksista. Toinen vaihtoehto on luoda paikallinen tili valitsemalla "Sign in without a Microsoft account".
Ja valmista! Tilin luonnin jälkeen eteen avautuu Windowsin uusittu kotinäkymä, ja kahdeksikko on valmis käyttöön.
Jäikö jokin asia epäselväksi? Kysy kommenteissa!
Lähettänyt käyttäjä PP